preskoči na sadržaj

Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje

 > O školi  > Programi
Poljoprivredni gospodarstvenik

 

Poljoprivredni gospodarstvenik (081603) IG– trogodišnji strukovni program

OBRAZOVNI SEKTOR: Poljoprivreda, prehrana i veterina

TIP PROGRAMA: programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja za industriju i gospodarstvo

Opis programa:

Gospodarstvenik na mješovitom seoskom gospodarstvu obavlja poslove koji su vezani za poslovanje seoskog gospodarstva. Može se baviti oranjem, žetvom, poljoprivrednom proizvodnjom hrane, uzgojem životinja i raznim drugim poslovima. Na nekim seoskim gospodarstvima, specijaliziranim za biljnu proizvodnju hrane, bavi se uzgojem poljoprivrednih proizvoda (kao što su žitarice, povrće, voće itd.), na drugima pak uzgojem i njegom životinja, a može raditi i na seoskim gospodarstvima koja uključuju i zemljoradnju i uzgoj životinja. Većina seoskih gospodarstava nalazi se u ruralnim područjima, pa gospodarstvenici obično rade na otvorenom. Neki od poslova se odnose i na vožnju i rad traktorom, upravljanje složenim poljoprivrednim strojevima i opremom, održavanje i popravak poljoprivredno-gospodarskih objekata itd. Bolesti mišićno-koštanog sustava, neke kronične bolesti (poput bolesti krvožilnog ili dišnog sustava) kao i preosjetljivost organizma na kožne alergene i alegrene dišnih puteva onemogućavaju obavljanje ovog zanimanja.

Zdravstveni zahtjevi:

Uredan vid, sluh, njuh, raspoznavanje osnovnih boja. Uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje. Uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti. Uredna funkcija srčano-žilnog, dišnog i mišićno-koštanog sustava. Uredna funkcija kože na otkrivenim dijelovima tijela.

Zdravstvene kontraindikacije:

Oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje osnovnih boja, gluhoća/teža nagluhost u govornom području, nedostatak njuha. Kronični poremećaji koji onemogućavaju uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje. Kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i poremećaja ravnoteže. Teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog i srčano-žilnog sustava. Dišni poremećaji s trajnim oštećenjem funkcije pluća. Teža oštećenja funkcije kože na otkrivenim dijelovima tijela. Utvrđene alergije na profesionalne alergene.

 Za upis je potrebna liječnička svjedodžba medicine rada.

STRANI JEZICI KAO OBVEZATNI PREDMETI: engleski ili njemački jezik 

Predmeti posebno važni za upis:

 1. hrvatski jezik

2. matematika

3. prvi strani jezik

 

Natjecanja iz znanja koje se vrednuju pri upisu:
 

1. hrvatski jezik

2. matematika

3. prvi strani jezik

4. biologija – po izboru Škole

 

OGLASNA PLOČA
Novčana pomoć
LiDraNo 2022.

Županijska smotra LiDraNo 2022. BBŽ

 

RASPORED SATI
MZO
"I moj glas je bitan"

GODINA ČITANJA 2021.

ZAVRŠNI RAD
Erasmus+

CMS za škole logo
Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje / Bartola Kašića 1, HR-43290 Grubišno Polje / www.ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr / ured@ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju