2022-03-16 13:04:10

Mjesec hrvatskoga jezika

SAT HRVATSKOGA JEZIKA

U INSTITUTU ZA HRVATSKI JEZIK I JEZIKOSLOVLJE

Mjesec hrvatskoga jezika počinje 21. veljače, a završava 17. ožujka. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine) i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

U Mjesecu hrvatskoga jezika posebna se pozornost usmjeruje na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta – hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti.

Zbog epidemioloških okolnosti Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje odlučio je pozvati sve osnovne i srednje škole da do 17. ožujka dođu na virtualni „Sat hrvatskoga jezika u Institutu“ te su se nastavnici i učenici naše škole pridružili.

Znanstvenica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Martina Pavić jučer je održala predavanje na temu Obrada pridjeva na kojemu su sudjelovali učenici 3. razreda gimnazije, a danas su sat na temu Jezik društvenih mreža, koji je održao Lobel Filipić, poslušali učenici 2. razreda tehničara za računalstvo.  


Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje